over ons

Over Marijke Ludwig

Marijke Ludwig is een grafisch ontwerper en illustrator uit Heerlen. ‘Ik ben dagelijks bezig met kunst en communicatie, en er is niets mooiers dan dat.’

de ontwerper

Van jongs af aan wist ze dat ze niet mee wilde draaien in de ‘normale’ wereld, er was namelijk geen stop te zetten op haar creatieve uitbarstingen. Er zaten ook altijd wel verf- of inktresten onder haar nagels, aan de handen waarmee ze heel ijverig lettertekende, portretten maakte, collages plakte, kalligrafeerde, naar tekenles ging, etcetera. Manuele oefening met vorm legde de basis voor het grafisch vormgeven.

“Ik omschrijf mezelf als een artistiek-communicatief ontwerper. Dat wil zeggen dat ik mijn werk benader waarbij vorm en functie gelijk staan elkaar, het handschrift van ‘de maker’ zichtbaar aanwezig is, en het communicatiedoel wordt nagevolgd.” Geen enkele huisstijl, affiche of magazine gaat de deur uit zonder goedkeuring van een kritisch oog.

de zijsprong

In 2018 maakte Marijke een zijsprong en voegde een enorm waardevolle vaardigheid toe aan haar takenpakket: tattoeëren. Het maken van goed doordachte illustraties was niet nieuw voor haar, maar om deze over te brengen op menselijke huid? Er ging een wereld voor haar open.

Ik vind het zo mooi om te zien hoe mensen opleven als ze hun ‘ware ik’ kunnen laten zien.

Dit vak laat mij op een persoonlijke manier met mensen omgaan, en ik help met het communiceren van een statement of visie, en zorg ervoor dat de excentriekelingen hun ware identiteit naar buiten kunnen laten stromen.”

wat bewoog je ertoe om te gaan tattoeëren?

“Een aantal jaren geleden werd ik enorm geïnspireerd door een aantal tatoeëerders, waaronder (de illustraties van) Ilya Brezinski. De genialiteit die zijn kunst uitstraalt is iets waar ik veel respect voor kan opbrengen. Door zijn originele stijl en betekenisvolle ontwerpen droomde ik ervan om dit ooit te kunnen gaan doen.”

en verder?

Mijn doel met Miosis is om te blijven communiceren. Voor bedrijven en particulieren. Om verhalen zo simpel, en zo mooi mogelijk in beeld te brengen voor de ontvanger. Door kunst te maken. Door vorm te geven. Door te tatoeëren.

Volg ons op