05/07/2019

Kleur bekennen

Elke ontwerper, tekstschrijver, fotograaf of artiest (wie dan ook) haalt zijn inspiratie ergens vandaan. Ieder baseert zijn werk en wat hij maakt op dingen die hij of zij heeft waargenomen. Er is maar zelden iets ‘origineel’. Ik insinueer niet dat originaliteit altijd goed is (in tegendeel), maar wanneer ‘steel’ je iets?

Een bekend voorbeeld van een plagiaatpleger is Han van Meegeren, de meestervervalser van de gouden eeuw. Hij was in het begin van zijn carrière niet heel succesvol en werd zelfs belachelijk gemaakt door de hoge kunstcritici waardoor het hem onmogelijk werd gemaakt om te exposeren. Hij was echter bekend met zeer geraffineerde schildertechnieken van meesterschilders zoals Vermeer en besloot hiermee de kunstcritici publiekelijk te vernederen. Hij schilderde een valse Vermeer en als de critici zijn werk zouden prijzen, zou hij onthullen dat het een vervalsing was. Hij besloot nadien de vervalsing niet bekend te maken omdat hij genoot van zijn succes en inkomsten uit deze schilderijen.

Oké, zelf heb ik ook bepaalde inspiratiebronnen en pas ik zo mijn trucjes toe die ik elders goed heb zien werken

Dit is een duidelijk voorbeeld van ‘stelen’. Het opzettelijk namaken van een kunstwerk om er je eigen brood mee te verdienen. Oké, zelf heb ik ook bepaalde inspiratiebronnen en pas ik zo mijn trucjes toe die ik elders goed heb zien werken, maar het belangrijkste is om het je ‘eigen’ te maken, je inspiratie te verweven in je werkstijl en het te verpakken op je eigen manier. Het is niet de bedoeling om met andermans veren te pronken.

In ons digitale tijdperk is het begrip plagiaat echter een grijs gebied geworden waarbij het vaak onduidelijk is wie auteurs- of beeldrecht heeft. Het is niet meer te vergelijken met de gouden eeuw of de tijd van cd’s en casettebandjes. De technologie heeft een eigen wil gekregen. Het vermeerdert en vermenigvuldigt explosief en onophoudelijk.

Het is niet meer te vergelijken met de gouden eeuw of de tijd van cd’s en casettebandjes.

Om je eigen werk te beschermen zul je ook altijd goede afspraken moeten maken met je opdrachtgever en samenwerkingspartners. En waar mogelijk patent aanvragen op je naam. Als je creatief werk verkoopt, zorg dan ook dat mensen weten onder welke voorwaarden je werkt, want er is niets zo vervelend als copycats die er vandoor gaan met jouw werk! Ook al was dat misschien niet zo bedoeld.