18/06/2019

Een kijkje in de keuken

Een logo ontwerpen
Voordat ik begin aan een logo- of huisstijlopdracht sta ik altijd te popelen om te beginnen met ontwerpen. Er zitten al miljoenen ideeën in mijn hoofd en mijn handen jeuken. Na de eerste kennismaking heb ik al een kraakhelder idee van alle verwachtingen en schat ik in dat over - pak hem beet - twee weken een presentatie kan geven die alle juiste snaren raakt.

Maar wacht… Er zijn een aantal dingen die ik me eerst moet afvragen voordat ik aan een opdracht zoals deze begin:

Wat is de onderliggende behoefte?

Vraag je klant de kleren van het lijf. Nee niet letterlijk. Maar meestal schuilt er meer achter een onschuldige, simpele vraag voor een logo. Er is vaak behoefte aan professionalisering, een gezicht, een tone-of-voice: échte handvaten die ervoor zorgen dat de beoogde identiteit ‘gedragen’ kan worden. Bijvoorbeeld om een nieuwe doelgroep aan te spreken, meer omzet te behalen, iets te verkopen of om meer bekendheid op te bouwen.

Meestal schuilt er meer achter een onschuldige, simpele vraag voor een logo.

Wie is mijn aanspreekpunt?

Nu is deze vraag niet altijd van toepassing maar als je voor organisaties of groepen mensen werkt zullen de betrokkenen allemaal hun spreekwoordelijke ei willen leggen over jouw (met veel zorg ontworpen) logo voorstellen. Dat kan problemen opleveren als je reacties ontvangt die niet altijd eenduidig zijn, dus zorg ervoor dat je één aanspreekpunt hebt die alle reacties voor je bundelt (en reageert binnen jullie afgesproken planning natuurlijk).

De conceptfase

Wat moet het logo communiceren? Welke vormen zijn geschikt om dit in beeld te brengen? Wie is de doelgroep? Hoe ga je ervoor zorgen dat zij zich hierin kunnen verplaatsen? En genoeg inspireert én activeert? Deze fase kun je zo uitgebreid maken als je wilt en er zijn ontelbaar veel methodes om tot een goed concept te komen maar er bestaat geen gouden formule. Follow your gut feeling!

De schetsfase

Schetsen, schetsen en nog eens schetsen. Vaak is mijn eerste idee het beste. Maar toch produceer ik kwalitatief betere logo’s als ik ál mijn varianten driedubbel heb omgekeerd, ze op verschillende formaten heb uitgeprint en een zijsprong maak naar een ander font (om vervolgens terug te komen op het eerste font). Het is vooral belangrijk om te weten wat niét werkt om vervolgens aan je klant uit te kunnen leggen waarom jouw voorstel wél werkt. Wees ook niet bang om je inspiratie eens uit andere dingen te halen. Kom achter je computer vandaan en brainstorm op plekken waar je nog niet eerder bent geweest.

Wees ook niet bang om je inspiratie eens uit andere dingen te halen!

De creatie

Nu gaan we knopen doorhakken. De creatie neemt (als het goed is) de minste tijd in beslag als je al het voorwerk goed hebt gedaan. Je begint met het grove werk: het selecteren van je beste schetsen, het samenstellen van een kleurenpalet het kiezen van lettertypes of het uitwerken van je eigen font natuurlijk! Vermijd in ieder geval fonts waarvan je niet zeker weet of je ze wel mag gebruiken. Zorg dat het logo jaren mee kan én ontwerp eerst volledig in zwart. Kleur, outlines en details leiden te veel af van de pure basisvorm. Pas als deze goed voelt, komt de rest pas.

De presentatie

Begin je presentatie altijd met de oorspronkelijke vraag van je klant en borduur voort op hoe jullie dit project zijn aangevlogen. Je kunt vast niet meer wachten om ze weg te blazen met het eindresultaat van jouw logo, maar doe dit niet te snel! Je wilt geen voorbarige reacties oproepen want jij hebt ontwerpkeuzes gemaakt waar de klant zich eerst in moet kunnen verplaatsen. Dus neem ze mee in de conceptfase: zitten er elementen of kleuren met een bepaalde bedoeling in het logo verwerkt of verborgen? En Waarom? En zijn er andere dingen waarmee jij rekening hebt gehouden en je design keuzes op hebt gebaseerd? Okay, blow them away and show them the results!

Ben je benieuwd of Miosis iets voor jou kan betekenen in het ontwikkelen van jouw logo- en bedrijfsidentiteit? Neem dan contact met ons op!