14/05/2019

Communicatie met Associatie

Visuele communicatie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De kracht van beeld wordt steeds immenser. Denk aan on- en offline media zoals reclameborden, tv commercials, magazines, film en websites. Zelfs dingen die je waarneemt en waar je je niet eens bewust van bent zijn gemaakt, ontworpen, ‘gedesigned’. Waarom is de kleur van dat verkeersbord blauw? En waarom zitten er van die ijzeren knopjes aan jeans? Er is allemaal heel goed over nagedacht.

Door aan alles wat we om ons heen zien betekenis te geven, ontstaan er bij ieder individu verschillende associaties. Bij bepaalde beelden, vormen en tekens. Wie bijvoorbeeld bij het zien van een chocoladetaart geen extra speeksel produceert is waarschijnlijk niet van deze wereld. En waar de één die bij het kijken van een bloederige horrorfilm wegkruipt in zijn stoel, schatert de ander het vermakelijk uit en komt niet meer bij van de slappe lach.

Door met associaties te experimenteren (zoals in de Impliciete-associatietest van Anthon Greenwald, 1998) is men veel te weten gekomen over het ‘foppen’ van het brein. Dit spel maakt associaties héél relevant (en interessant) voor de kunst- en reclamemakers onder ons. Hoe wordt jouw merk of reclame uiting geassocieerd bij het gebruik van een beer, een kop koffie of de kleur paars? Wat gebeurt er als we verschillende bekende iconen combineren tot een beeld, en hier een nieuwe boodschap mee overbrengen? Wanneer werkt dat wel? En wanneer niet?

Reuze interessant, niet?

Ben je benieuwd hoe associatie een rol kan spelen in jouw bedrijfscommunicatie? Neem dan contact met ons op!